< Takaisin

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

SIIVOUSKARTTA

KUINKA KAUAN RANTA SÄILYY KARTALLA VIHREÄNÄ?

Siivottu ranta säilyy kartalla vihreänä 2−6 kuukautta rannan sijainnista riippuen. Rannat, joilla liikkuu paljon ihmisiä vaativat siivoamista useammin kuin syrjäisemmät rannat. Uimarantoja ja muita suosituimpia rantoja siivotaan säännöllisesti myös kaupungin toimesta.

VOINKO SIIVOTA RANTAA, JOS EN OLE VARANNUT RANTAPÄTKÄÄ KARTALTA ENNAKKOON?

Toki! Minkä tahansa punaisena kartalla näkyvän rannan voi käydä siivoamassa ja ilmoittaa kartalle siivotuksi ilman rannan varaamistakin. Rannan varaaminen on kätevää silloin, kun suunnittelet talkoita tietylle rannalle ja tietylle päivälle. Näin joku muu ei käy sattumalta siivoamassa kyseistä rantaa juuri ennen omia talkoitasi.

VOINKO ILMOITTAA RANNAN SIIVOTUKSI ILMAN ETTÄ OMA NIMENI TULEE NÄKYVIINKARTALLE?

Kartalle voi ilmoittaa rannan siivoajaksi oman nimen sijaan esimerkiksi nimimerkin. Jos havaitset, että jokin kartalla punaisena näkyvä ranta onkin oikeasti aivan siisti, vaikka et ole itse siivonnut sitä, voit ilmoittaa rannan siivotuksi kartalle ja laittaa siivoajan nimen tilalle esim. ’tuntematon siivoaja’ tai ’alueen asukkaat’.

MITEN VOIN PERUA TAI MUUTTAA RANTAVARAUSTANI?

Jos haluat perua tai muuttaa tekemääsi rantavarausta, laita siitä viestiä osoitteeseen info@satakolkyt.fi. Kerro viestissä suunnitellun siivouksen paikka ja aika sekä se, haluatko perua rantavarauksen vai muuttaa sitä.

MIKSI OSAA RANTAVIIVASTA EI OLE VALITTAVISSA KARTALLA OLLENKAAN?

Siivouskartalla on mukana mantereen rantaviiva sekä saaret, joihin pääsee mantereelta siltaa pitkin. Kartalla näkyvät värillä vain julkiset ranta-alueet, joita voi vapaasti käydä siivoamassa. Kartalta eivät siis näy valittavana tontit tai muut yksityiset alueet. Lisäksi kartalta on poistettu siivoukseen sopimattomina kaikkein rakennetuimmat tai ruovikkoisimmat rannat sekä luonnonsuojelualueet lintujen pesimäaikaan.

TALKOOROSKAT

MITÄ TEEN TALKOOROSKILLE, JOS NE EIVÄT MAHDU RANNAN ROSKIKSIIN TAI RANNALLE EIOLE ROSKIKSIA?

Jos roskat eivät mahdu roskikseen, ne voi jättää tiukasti suljetuissa säkeissä roskiksen viereen. Jos rannalla ei ole roskiksia, roskasäkit voi jättää johonkin helposti saavutettavaan paikkaan, josta ne voi hakea autolla pois. Jos rannalle jää pois haettavia roskia roskisten ulkopuolelle, ilmoita niiden mahdollisimman tarkka sijainti samalla kun ilmoitat rannan siivotuksi kartalle.

Huom! Rannan pikkuroskiksia ei kannata täyttää talkooroskilla aivan täyteen, koska pikkuroskiksissa on hyvä olla aina tilaa myös muille rantaroskille. Eläimet myös levittävät liian täyteen täytetyistä roskiksista roskia ympäriinsä. Jos rannalla on vain pieniä roskiksia, jätä isommat roskasaaliit suosiolla jätesäkeissä roskisten ulkopuolelle.

KIRJASTOISTA LAINATTAVAT VÄLINEET

MISTÄ KIRJASTOISTA VÄLINEITÄ VOI LAINATA?

SATAKOLKYT-välineitä voi lainata seuraavista kirjastoista: Arabianranta, Etelä-Haaga, Herttoniemi, Itäkeskus, Jätkäsaari, Laajasalo, Lauttasaari, Munkkiniemi, Oodi, Pohjois-Haaga, Rikhardinkatu, Roihuvuori, Töölö, Viikki (tällä hetkellä remontissa), Vuosaari sekä kirjastoauto. Kirjastojen sijainnit näkyvät siivouskartalta. Välineitä ei voi varata, mutta kirjaston hakupalvelusta www.helmet.fi näet, missä kirjastoissa välineitä voi lainata. Käytä hakusanaa SATAKOLKYT.

KUINKA MONET ROSKAPIHDIT KIRJASTOISTA VOI LAINATA?

Jokaisessa mukana olevassa kirjastossa on lainattavissa kahdet yksittäiset roskapihdit sekä SATAKOLKYT-talkoosetti, joka sisältää kymmenet roskapihdit, roskapusseja ja jätesäkkejä kätevässä kuljetuspussissa. Kirjaston henkilökunnalta voi pyytää välineiden lainauksen yhteydessä tarvitsemansa määrän roskapusseja. Jos tarvitset isomman määrän siivousvälineitä, ota yhteyttä kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin Armi Koskelaan, 040-7190824, armi.koskela@hel.fi.

MIKÄ ON KIRJASTOSTA LAINATTAVIEN ROSKAPIHTIEN LAINA-AIKA?

Yksittäisten SATAKOLKYT-roskapihtien laina-aika on 14 vrk ja SATAKOLKYT-talkoosetin laina-aika on 3 vrk. Välineet tulee lainata kirjastovirkailijan kautta (ei lainausautomaatista) ja palauttaa aina samaan kirjastoon, mistä ne on lainattu.

MIKÄ SATAKOLKYT?

SATAKOLKYT-hankkeen tavoite on innostaa kaupunkilaiset liikkumaan Helsingin rannoilla ja samalla saada rantaviiva siivottua roskista. Idea siivouskampanjaan on alun perin lähtenyt helsinkiläisiltä nuorilta, jotka ovat huolissaan ympäristön roskaantumisesta. Hankkeen takana ovat Helsingin kaupungin lisäksi neljä järjestöä: Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin NNKY, 4H Helsinki sekä Helsingin Vihreät Nuoret.